Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
[ meld een fout in dit record ] |
Invloed van Vangstmethodes op Viskwaliteit - Alternatieve boomkor versus traditionele boomkor |
Identifier financieringsorganisatie: VIS/07/B/02/DIV (Other contract id) Acroniem: IVV Periode: September 2007 tot Mei 2008 Status: Afgelopen |
|
Instituten (3) | Top |
Abstract |
Kwaliteit wordt steeds belangrijker in de hele voedingsketen. Zowel de visser als de consument heeft er alle belang bij om vis van Extra kwaliteit (Europese E-kwaliteit) te bekomen. Voor de visser levert vis van Extra kwaliteit namelijk een belangrijk prijsvoordeel op waardoor het rendement van de visserij aanzienlijk verbetert. De consument heeft eveneens recht op verse vis die aan alle commerciële en wettelijke kwaliteitseisen voldoet.
Het belangrijkste nadeel van de boomkorvisserij is dat ze erg intensief is, met een erg hoog brandstof- en materiaalverbruik en een significante milieu-impact. De sterke stijging van de brandstofprijzen heeft ertoe geleid dat de visserijsector aan de alarmbel is gaan trekken. Hoe het probleem op te lossen is minder duidelijk. Eén van de mogelijkheden om met de bestaande vaartuigen en types vistuigen te blijven vissen is de boomkor aanpassen zodat het brandstofverbruik en de milieu-impact naar beneden kan. De brandstofbesparing en de vermindering van ongewenste bijvangsten van alternatieve boomkor werden reeds uitvoerig gerapporteerd. Het is duidelijk dat de kwaliteit van de vis mee bepaald wordt door de toegepaste visserijmethode en optuiging van het vistuig. De kwaliteit van de vis is uiteindelijk ook belangrijk voor de prijszetting en bijgevolg de opbrengst en rendabiliteit van de rederijen. Indien aangetoond kan worden dat ook de viskwaliteit beter is met de alternatieve boomkor vormt dit een sterke stimulans voor de sector om vrijwillig op dit systeem over te schakelen en naast het realiseren van een betere opbrengst, ook het imago van de boomkorsector te verbeteren t.o.v. de EC en de consument. Het doel van dit pilootproject is:
|
Top | Instituten |