Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
one publication added to basket [197740] |
On colony behaviour of Sea Lions (Otaria flavescens): mother-pup recognition
De Pooter, D. (2007). On colony behaviour of Sea Lions (Otaria flavescens): mother-pup recognition. MSc Thesis. Vrije Universiteit Brussel: Brussel. 114 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Trefwoorden |
Behaviour > Social behaviour > Parental behaviour > Behaviour > Maternal behaviour Colonies Otaria flavescens Shaw, 1800 [WoRMS] PSW, Argentina, Rio Negro Marien/Kust |
Abstract |
Zuid-Amerikaanse zeeleeuw (Otaria flavescens) moeders herenigen zich snel met hun pup na soms dagenlange voedseltrips in zee. Dit is verbazend aangezien de pups, tijdens de afwezigheid van hun moeder, binnen de kolonie waar honderden andere pups aanwezig zijn, vrij grote afstanden kunnen afleggen. Wijfjes herkennen gemakkelijk hun pup en adopteren zelden of nooit een andere. We hebben met behulp van gedragsobservaties bestudeerd hoe Zuid-Amerikaanse zeeleeuw moeders hun pup terugvinden, in de kolonie met meer dan 4000 dieren van Punta Bermeja, Rio Negro, Argentinië. Het belang van vocale, visuele, geur en ruimte signalen voor het reünieproces werd onderzocht, net als hoe deze gedragingen de zoektocht en zijn slaagkans beïnvloedden. Vrouwtjes, die terugkwamen uit de zee werden tijdens hun zoektocht, die in 73% van de 118 gevallen tot een reünie leidde, gevolgd. Het zoekgedrag van de vrouwtjes bleek zeer belangrijk bij het tot stand komen van een reünie. De succes rate van de zoektochten was hoger voor grotere wijfjes, wijfjes met een hoge call rate, een hoge sniff rate, een hoge visual rate, een hoge pups-encountered rate en voor wijfjes die niet aan allopups roken. Hoe langer de zoektocht duurde, hoe nuttiger het bleek om door de kolonie te bewegen. Van al deze gedragingen bleek een hoge call rate het belangrijkste. Moeders roepen om een respons van hun pup uit te lokken en om ze aan te trekken. De kans op een respons neemt waarschijnlijk toe met stijgende call rate. Succesvolle zoektochten duurden minder lang wanneer wijfjes een hoge call rate hadden hoewel de call rate gedurende de hele zoektocht stabiel bleef. Een wijfje maakt een visual wanneer ze de typische neus-in-de-lucht positie aanneemt en haar hoofd draait om in verschillende richtingen te kijken. Deze houding kan misschien kunnen dienen als een visueel signaal naar haar pup toe, om aan te geven dat ze hem zoekt. Grotere, waarschijnlijk ook oudere en meer ervarene wijfjes, verhogen de succes rate van hun zoektochten door hun pups-encountered rate te verhogen, wat voor een verhoogde sniff rate zorgt. Dit doen ze misschien door hun visual rate te verhogen en misschien door de grotere efficiëntie van hun visuals vanwege hun grotere gestalte. Maar ze doen het niet door hun call rate te verhogen of door vaker in de kolonie rond te lopen. De success rate van de zoektochten verminderde wanneer er meer dan 30 dieren rond het eindpunt van de zoektocht aanwezig waren. Deze toename in densiteit was gecorreleerd met een toenemende call rate en een lichte toename in de disturbance rate door andere wijfjes. De verminderde success rate van wijfjes die allopups roken, werd verklaard door een verhoogde duur van de zoektochten wat zorgde voor een verhoogd aantal tegengekomen pups. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.