Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
[ meld een fout in dit record ] | mandje (1): toevoegen | toon |
one publication added to basket [110120] | |
Effects of food diversity on diatom selection by harpacticoid copepods Wyckmans, M.; Chepurnov, V.; Vanreusel, A.; De Troch, M. (2007). Effects of food diversity on diatom selection by harpacticoid copepods. J. Exp. Mar. Biol. Ecol. 345(2): 119-128. dx.doi.org/10.1016/j.jembe.2007.02.002
In: Journal of Experimental Marine Biology and Ecology. Elsevier: New York. ISSN 0022-0981; e-ISSN 1879-1697
|
Beschikbaar in | Auteurs |
|
Trefwoorden |
Availability > Food availability Food preferences Bacillariophyceae [WoRMS]; Copepoda [WoRMS]; Harpacticoida [WoRMS] ANE, Noordzee [Marine Regions] Marien/Kust |
Author keywords |
|
Auteurs | Top | |
|
Abstract |
Uptake of a unispecific food source by a single copepod species decreased as food diversity (and concomitant overall food concentration) increased. All three consumers reacted similarly to changing food diversity, but exhibited strong species-specific responses to food identity i.e. which diatom was added was crucial. Irrespective of level of food diversity, H. obscurus took up high amounts of G. marina, whereas both P. fulvofasciata and T. brevicornis preferred C. closterium when given the choice between different diatoms. As for zooplanktonic taxa, this experiment showed that in lower benthic marine food webs both prey organisms (primary producers) and grazers play a very specific role. Diversity of food and its identity are of critical importance at the base of the trophic pyramid, influencing trophic transfer from primary producers over grazers to higher trophic levels. |
Top | Auteurs |