Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [3155] |
Establishment of a test guideline for the evaluation of fish tainting
Poels, C.L.M.; Fischer, R; Fukawa, K.; Howgate, P.; Maddock, B.G.; Persoone, G.; Stephenson, R.R.; Bontinck, W.J. (1988). Establishment of a test guideline for the evaluation of fish tainting. Chemosphere 17(4): 751-765
In: Chemosphere. Elsevier: Oxford. ISSN 0045-6535; e-ISSN 1879-1298, meer
| |
Trefwoorden |
Marien/Kust; Brak water; Zoet water |
Auteurs | | Top |
- Poels, C.L.M.
- Fischer, R
- Fukawa, K.
- Howgate, P.
|
- Maddock, B.G.
- Persoone, G., meer
- Stephenson, R.R.
- Bontinck, W.J.
|
|
Abstract |
A test guideline has been established for determining the potential of a chemical to taint seafood. This guideline, based on the exposure of fish and the evaluation of the imparted taint by a triangular test, has been evaluated in a small ring test in which five laboratories tested four chemicals with three fish species. The guideline also contains a procedure for estimating the loss of taint from the test species during a depuration phase in clean water. None of the following factors appeared to have a large or systematic effect on the evaluation of the potential to cause taint: the performing laboratory; type of water used (sea- or freshwater); fish species; evaluation by flavour or by odour; method of preparation and presentation of samples for sensory evaluation. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.