Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [13278] |
Groei en Gonade ontwikkeling bij Cardium edule L.
Veldhuyzen, J.P. (1968). Groei en Gonade ontwikkeling bij Cardium edule L. NIOZ-rapport, 1968(4). Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee: Texel. 41, 12 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210, meer
| |
Abstract |
1, Monstering: van februari tot juni 1968 werden elke maand kokkelmonsters genomen op het Balgzandwad buiten de Marinehaven, vlak bezuiden de Vangdam. Bovendien werden monsters in de Vlieter verzameld, bij boei R N°10 op 4m diepte.2, Fixatie: fixatie op formaline bleek het drooggewicht niet merkbaar te beïnvloeden. De nat-gewichten van op formaline gefixeerde dieren bleken echter 1,8x zo hoog te zijn als van gekookte exemplaren.3, Schelpgroei: Over lengtegroei werden geen gegevens verkregen, afgezien van het resultaat dat het 3de jaar de percentuele lengtegroei belangrijker lijkt dan de diktegroei, terwijl bij oudere kokkels beiden ongeveer gelijk zijn.4, Schelpgewicht: geeft per lengtecategorie vooral in maart een kleine daling te zien, die in april weer gecompenseerd wordt.5, Vleesgewicht: (excl. gonaden): geeft een daling te zien tot begin april, waarna stijging optreedt, die vooral in mei heel sterk wordt. Hierbij is de percentuele gewichtstoename van de voet iets groter dan die van de mantel.6, Vleesgewicht: (incl. gonaden): geeft een stijging reeds vanaf begin maart te zien; dit houdt in dat in maart het verlies aan gewicht van voet en mantel, op het totaal vleesgewicht ruimschoots gecompenseerd wordt door gonadengroei. Na april speelt deze gonadengroei geen rol meer: het gewicht der gonaden neemt dan wat af.7, Ovaria: vertonen bij enkele individuën vanaf februari enige rijpe ova. In april of begin mei bereiken de ovaria hun hoogste gewicht. Begin mei zijn alle ovaria rijp en vertonen weinig of geen oögonia in de follikelwand.8, Testes: vertonen de eerste rijpe spermiën in maart. Begin mei is het testis-gewicht het grootst, maar ook dan ziet men nog veel spermatogonia naast spermiën.9, Geslachtsproducten: worden vanaf eind april of begin mei geloosd (bij een watertemperatuur van ong. 10°C).10, Balgzand- en Vlieterkokkels: op het droogvallende Balgzand vertonen de kokkels per lengtecategorie een iets zwaardere schelp en een wat lager vleesgewicht dan de submerse kokkels uit de Vlieter; overigens waren de verschillen gering. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.