Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [13048] |
Aantallen, groei, produktie en voedselopname van zandgrondel (P. minutus) en de wadgrondel (P.microps) op het Balgzand
van Beek, F.A. (1976). Aantallen, groei, produktie en voedselopname van zandgrondel (P. minutus) en de wadgrondel (P.microps) op het Balgzand. NIOZ-rapport, 1976(9). Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee: Texel. 53 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210, meer
| |
Abstract |
Op een platengebied in de Waddenzee, het Balgzand, werd het aantalsverloop, de groei, de jaarlijkse produktie en de jaarlijkse voedselconsumptie van de grondelsoorten Pomatoschistus minutus minutus (zandgrondel) en P. microps (wadgrondel) bestudeerd. De aantalsschattingen werden verkregen uit een tweewekelijkse hoogwaterbemonstering op de platen van het Balgzand van april tot november. De voedselopname in het veld werd berekend uit gegevens verkregen uit experimenten in het laboratorium. Juveniele grondels verschenen eind juli in grote aantallen op het wad. De aantallen juveniele P. minutus in de vangsten bleven tot begin november constant, de aantallen juveniele P. microps namen in de loop van het seizoen sterk af. De biomassaproduktie van P. minutus was tussen juli en november 190 gr. versgewicht/1000m2, de produktie van P. microps in dezelfde periode bedroeg 260 gr. versgewicht/1000m2. De berekende voedselopname in deze periode voor P. minutus en P. microps was ong. 2980 resp. ong. 3970 versgewicht/1000m2. De groei-efficiency was voor beide soorten in deze periode ongeveer 6%. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.