Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [12996] |
Opgelost silicaat en aluminium in de Groenlandzee, Noorse Zee en Ijslandzee
van Beusekom, J.E.E. (1983). Opgelost silicaat en aluminium in de Groenlandzee, Noorse Zee en Ijslandzee. Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1983(8). NIOZ: Texel. 45 pp.
Deel van: Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee: Texel. , meer
| |
Abstract |
Tijdens de Meteor tocht 61 zijn Al- en Si- gegevens verzameld. De resultaten laten zien dat zowel de Al- als de Si-concentratie door twee processen beïnvloedt wordt. Door diatomeeëngroei wordt zowel aluminium als silicaat uit het water opgenomen en ingebouwd in hun silicaatskeletjes. In het Diepe Water wordt de Al- en Si-concentratie verhoogd door een flux uit het bodemsediment. Een fluxberekening laat zien dat niet Atlantisch water maar een andere watermassa met hogere Si-concentratie de belangrijkste directe bron voor Groenland Zee Diepte Water is. Het wordt gesuggereerd dat deze watermassa een component is van het Poolzee Diep Water die zich op diepten van 1000-2000 meter langs oost-Groenland zuidwaart beweegt. Al/Si-plots laten het bestaan van een oppervlakte watermassa, een middelste watermasa met een kerndiepte van 1000-2000 meter en een bodemwatermassa zien en suggereren dat Poolzee Diep Water behalve in het westen van de Groenlandzee overal de middelste watermassa vormt. Het bodemwater ontstaat in het zuiden van de Groenlandzee als mengsel van een Arctisch Watertype dat in de winter aan de oppervlakt kan worden aangetroffen en van Poolzee Diep Water. Van dit nieuwe Groenland Zee Diep Water mengt zich een deel in het noorden van de Groenlandzee met Poolzee Diep Water tot Norwegian Sea Deep Water en vult vanuit het noorden het Lofotenbekken. Een ander deel stroomt via de Mohn-rug in het zuidelijk deel van het Lofotenbekken. Het Noorse bekken en het Lofotenbekken wisselen door dalen in de Jan Mayen breukzone Norwegian Sea Deep Water uit. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.