Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [12930] |
Voedselopname van de mariene pelagische copepood Temora longicornis (Müller)
Van Oostrum, R.W. (1980). Voedselopname van de mariene pelagische copepood Temora longicornis (Müller). Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1980(5). NIOZ: Texel. 65 pp.
Deel van: Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee: Texel. , meer
| |
Abstract |
De planktonische calanoide copepood Temora longicornis werd een veertiental generaties gekweekt bij 15°C op een dieet van algen (Rhodomonas spec. en Isochrysis galbana) en een heterotrofe dinoflagellaat (Oxyrrhis marina). Naast de copepodenkweek werden continu-cultures opgezet van de beide algen en van de dinoflagellaat. De predatie van Oxyrrhis op Rhodomonas in het donker werd gedurende 120 uur gevolgd. Getracht is een inzicht te krijgen in de vraat van Temora op het voedsel in de kweekbakken en op Oxyrrhis in het bijzonder. M.u.v. het nauplius I stadium werd de voedselopname voor alle stadia bepaald bij een concentratie van 3500 Oxyrrhis-cellen per ml. Waargenomen werd dat de logarithme van de feeding- en respectievelijk filtering rate lineair toenam met het stadium. De voedselopname binnen het copepodiet VI stadium bleek, zowel voor mannetjes als voor wijfjes onafhankelijk te zijn van het gewicht van deze copepoden. De vraatgegevens van de copepoden zijn geëxtrapoleerd naar de kweekbaksituatie en naar Noordzeesituaties. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.