In 2012 verloren we Jean Jacques Peters, voormalig ingenieur van het Waterbouwkundig Laboratorium (1964 tot 1979) en internationaal expert in sedimenttransport, rivierhydraulica en -morfologie. Als eerbetoon aan hem hebben we potamology (http://www.potamology.com/) gecreëerd, een virtueel gedenkarchief dat als doel heeft om zijn manier van denken en morfologische aanpak van rivierproblemen in de wereld in stand te houden en te verspreiden.
Het merendeel van z’n werk hebben we toegankelijk gemaakt via onderstaande zoekinterface.
Brouwers, B. (2024). Monitoring fluid dynamics of mud. PhD Thesis. Ghent University, Faculty of Engineering and Architecture: Ghent. ISBN 978-94-6355-917-1. xxxiii, 279 pp.
Het gebruik van natuurlijk slib in fysische experimenten heeft momenteel twee belangrijke tekortkomingen. Vooreerst is het gedrag van slib en dus het verloop van de experimenten moeilijk te reproduceren. Hierdoor is het moeilijk om verschillende experimenten met elkaar te vergelijken en ondermijnt het de geloofwaardigheid van de experimenten. Bijkomend zijn meerdere snelheidsmetingen over een gehele doorsnede momenteel niet mogelijk in slib. Bij experimenten met meer conventionele stromingsmedia zoals lucht en water wordt hiervoor Particle Image Velocimetry (PIV) gebruikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van optisch licht om de stromingsdynamica te visualiseren. De ondoorzichtigheid van slib laat dit echter niet toe, waardoor een alternatieve visualisatie techniek gezocht moeten worden om PIV toe te kunnen passen op experimenten met slib. Voor de reproduceerbaarheid wordt vooral gekeken naar de slib conditioneringsprocedure ter voorbereiding van de experimenten. Conditionering door een combinatie van axiale en radiale menging blijkt het meeste controle over het bezinkgedrag van slib en bijgevolg de reproduceerbaarheid van de experimenten op te leveren. Ultrasone beeldvorming wordt de meest effectieve techniek bevonden om de stromingsdynamiek in slib te capteren. De toepassing van PIV op ultrasone beelden is een gekende techniek in andere vakgebieden en wordt Ultrasound Image Velocimetry (UIV) genoemd.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid