Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Temporele patronen in de structuur van de vis- en crustaceagemeenschap in de beneden-Zeeschelde
Maes, J. (1994). Temporele patronen in de structuur van de vis- en crustaceagemeenschap in de beneden-Zeeschelde. MSc Thesis. Katholieke Universiteit Leuven. Faculteit Wetenschappen. Laboratorium voor Ecologie en Aquacultuur: Leuven. 100 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Vanaf september 1991 tot en met augustus 1992 en gedurende 1993 werd de visgemeenschap in de Beneden-Zeeschelde maandelijks bemonsterd aan de hand van staalnames uit het koelwater dat door de kerncentrale van Doel wordt gecapteerd. In eerste instantie werd een soortenlijst bekomen van de vissen en kreeftachtigen van de Beneden-Zeeschelde. Het huidige visbestand omvat 31 soorten, waarvan 13 mariene vissen, 3 katadrome soorten, 8 estuariene soorten, 1 anadrome soort en 6 zoetwatersoorten. De Crustaceafauna bestaat uit 2 garna1ensoorten en 4 krabbensoorten. De soortenlijst van vissen werd vergeleken met historische en recente data en daaruit blijkt dat het aantal soorten tijdens de 20ste eeuw aanzienlijk is afgenomen. Vooral de diadrome soorten, de estuariene residenten en de zoetwatersoorten worden getroffen door de lage zuurstofconcentraties in de Zeeschelde. Het wegblijven van echte mariene soorten gaat waarschijnlijk gepaard met overbevissing op de Noordzee. In tweede instantie werden de datamatrices statistisch verwerkt met twee klustermethodes en een ordinatiemethode. Deze analyses laten het toe om de temporele structuur van de levensgemeenschap van vissen en kreeftachtigen te onderzoeken. Er werden duidelijke seizoenale patronen gevonden in het voorkomen van alle vissoorten. De verschillende soorten bereiken piekdensiteiten op verschillende tijdsstippen van hetjaar. De grootste aantallen vis werden geregistreerd van september tot februari. Vooral haringachtigen en grondels zijn in deze periode zeer abundant. In de lente en de vroege zomer worden vrijwel geen vissen ingezogen. Mogelijk zijn de vispopulaties gedurende deze periode afwezig als gevolg van te lage zuurstofconcentraties in de Beneden-Zeeschelde. De levensgemeenschap van kreeftachtigen wordt gedomineerd door garnalen. Ook voor deze soorten werden duidelijke temporele patronen gevonden. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.