Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Exploring and strengthening the potential of R-phycocyanin from Nori flakes as a food colourant
Velickovic, L.; Simovic, A.; Gligorijevic, N.; Thureau, A.; Obradovic, M.; Vasovic, T.; Sotiroudis, G.; Zoumpanioti, M.; Brûlet, A.; Cirkovic Velickovic, T.; Combet, S.; Nikolic, M.; Minic, S. (2023). Exploring and strengthening the potential of R-phycocyanin from Nori flakes as a food colourant. Food Chemistry 426: 136669. https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136669
In: Food Chemistry. Elsevier: London. ISSN 0308-8146; e-ISSN 1873-7072, meer
| |
Auteurs | | Top |
- Velickovic, L.
- Simovic, A.
- Gligorijevic, N.
- Thureau, A.
- Obradovic, M.
|
- Vasovic, T.
- Sotiroudis, G.
- Zoumpanioti, M.
- Brûlet, A.
|
- Cirkovic Velickovic, T., meer
- Combet, S.
- Nikolic, M.
- Minic, S.
|
Abstract |
This study aimed to purify, characterise and stabilise the natural food colourant, R-phycocyanin (R-PC), from the red algae Porphyra spp. (Nori). We purified R-PC from dried Nori flakes with a high purity ratio (A618/A280 ≥ 3.4) in native form (α-helix content 53%). SAXS measurements revealed that R-PC is trimeric ((αβ)3) in solution. The thermal denaturation of α-helix revealed one transition (Tm at 52 °C), while the pH stability study showed R-PC is stable in the pH range 4–8. The thermal treatment of R-PC at 60 °C has detrimental and irreversible effects on R-PC colour and antioxidant capacity (22 % of residual capacity). However, immobilisation of R-PC within calcium alginate beads completely preserves R-PC colour and mainly retains its antioxidant ability (78 % of residual capacity). Results give new insights into the stability of R-PC and preservation of its purple colour and bioactivity by encapsulation in calcium alginate beads. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.