Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Quantifying the combined effect of salt and temperature on the growth of Listeria strains isolated from salmon and salmon processing environments
Skåra, T.; Cappuyns, A.M.; Van Derlinden, E.; Rosnes, J.T.; Valdramidis, V.P.; Van Impe, J.F.M. (2011). Quantifying the combined effect of salt and temperature on the growth of Listeria strains isolated from salmon and salmon processing environments. Procedia Food Science 1: 1001-1006. https://dx.doi.org/10.1016/j.profoo.2011.09.150
In: Procedia Food Science. Elsevier: Lonson. ISSN 2211-601X, meer
| |
Trefwoorden |
Listeria Pirie, 1940 [WoRMS] Marien/Kust; Brak water; Zoet water |
Author keywords |
Listeria; turbidity; modelling; salt; temperature |
Auteurs | | Top |
- Skåra, T., meer
- Cappuyns, A.M., meer
- Van Derlinden, E., meer
|
- Rosnes, J.T.
- Valdramidis, V.P.
- Van Impe, J.F.M., meer
|
|
Abstract |
The effects of temperature and salt concentration on the growth of relevant strains of L. monocytogenes and Listeria innocua, were quantified based on growth in a liquid broth medium, monitored by measuring turbidity. Absorbance curves were used to estimate maximum growth rate and lag time. The growth rates increase with increasing temperatures. The levels were quite similar for both species, although L. monocytogenes showed higher growth rate than L. innocua at 4 °C. Lag time was more affected both by temperature and salt concentration, and these effects were most prominent for L. innocua. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.