Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Effect of a 100 Watt ultrasound transmitter on marine fouling
van Walraven, L.; Peperzak, L. (2018). Effect of a 100 Watt ultrasound transmitter on marine fouling. NIOZ-rapport, 2018(2). NIOZ: Texel. 97 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210, meer
| |
Abstract |
De effectiviteit van een ultrasoon‐zender (100 Watt) in het voorkomen van vestiging en groei van‘fouling’ organismen op ondergedompelde oppervlakken werd getest in 2017 onder natuurlijkeomstandigheden in de westelijke Waddenzee (NIOZ haven). Aanvullend werd het mogelijksynergetische effect van ultrasoon geluid en een anti‐fouling verf (Intersleek 1100SR, International,VS) onderzocht.Drie stalen testplaten werden uitgezet. Eén controle plaat was bevestigd aan een stalen damwanddie de plaat effectief afschermde van ultrasoon geluid (0% geluidsdruk). Twee platen warenbevestigd aan een drijvend ponton met de ultrasoon‐zender ertussen wat leidde tot 25% geluidsdrukop de achterzijde en 100% geluidsdruk op de voorzijde van de platen. De werking van deultrasoonzender werd gevalideerd door onderwater geluidsdrukmetingen bij detestplaatoppervlakken. Alle platen werden aan iedere kant geschilderd in een 2x2 dambordpatroonmet anti‐fouling verf en een gewone verf zonder anti‐fouling als controle. Tijdens de twee maandendurende test werden de platen geregeld gefotografeerd. Aan het eind van het experiment werd deabundantie en de taxonomische samenstelling van de aangroei in elk kwadrant bepaald.Er wordt geconcludeerd dat Intersleek 1100SR een duidelijk anti‐fouling effect heeft. Bovendienwordt geconcludeerd dat blootstelling aan ultrasoon geluid, alleen of in combinatie met Intersleekanti‐fouling verf, geen effectieve anti‐fouling behandeling is. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.