Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Critical Assessment of Glyco- and Phospholipid Separation by Using Silica Chromatography
Heinzelmann, S.M.; Bale, N.J.; Hopmans, E.C.; Sinninghe Damsté, J.S.; Schouten, S.; van der Meer, M.T.J. (2014). Critical Assessment of Glyco- and Phospholipid Separation by Using Silica Chromatography. Appl. Environ. Microbiol. 80(1): 360-365. dx.doi.org/10.1128/AEM.02817-13
In: Applied and Environmental Microbiology. American Society for Microbiology: Washington. ISSN 0099-2240; e-ISSN 1098-5336, meer
| |
Auteurs | | Top |
- Heinzelmann, S.M., meer
- Bale, N.J., meer
- Hopmans, E.C., meer
|
- Sinninghe Damsté, J.S., meer
- Schouten, S., meer
- van der Meer, M.T.J., meer
|
|
Abstract |
Phospholipid-derived fatty acids (PLFAs) are commonly used to characterize microbial communities in situ and the phylogenetic positions of newly isolated microorganisms. PLFAs are obtained through separation of phospholipids from glycolipids and neutral lipids using silica column chromatography. We evaluated the performance of this separation method for the first time using direct detection of intact polar lipids (IPLs) with high-performance liquid chromatography-mass spectrometry (HPLC-MS). We show that under either standard or modified conditions, the phospholipid fraction contains not only phospholipids but also other lipid classes such as glycolipids, betaine lipids, and sulfoquinovosyldiacylglycerols. Thus, commonly reported PLFA compositions likely are not derived purely from phospholipids and perhaps may not be representative of fatty acids present in living microbes. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.