Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
De uraan koncentratie in de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer en in het mondingsgebied van Rijn en Maas
Struys, J. (1976). De uraan koncentratie in de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer en in het mondingsgebied van Rijn en Maas. NIOZ-rapport, 1976(3). NIOZ: Texel. 18 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210, meer
| |
Abstract |
Opgelost uranium werd colorimetrisch met Arsenazo-III bij pH1 na isolering en koncentrering met Dowex A1 en CyDTA als maskeringsreagens. De opbrengst was 100% en de reproduceerbaarheid ongeveer 0,3 ppb. De gemiddelde koncentraties, de range in ppb en het aantal waarnemingen waren:Rijn: April en Juni: 0,9 (0,6-1,7;11)IJsselmeer: Augustus: 1,2 (1,2-1,3;3)Noordzee, Z. Bocht: April en Juni: 3,5 (2,5-5,1; 25)Waddenzee: Juli en september: 3,2 ( 2,9-3,5; 19)De waarden voor de Rijn en voor het IJsselmeer zijn vrij hoog; mogelijk heeft dit te maken met de hoge gift aan fosfaat-kunstmest in het stroomgebied. De waarden voor de Noordzee en de Waddenzee zijn niet significant verschillend van het oceanische gemiddelde van 3,3ppb. Er is geen lineair verband tussen opgelost uranium en zoutgehalte in het Rijn-estuarium. Het water dat bij laag water op het Balgzand achterblijft bevat 0,6ppb Ur minder dan het water in het Marsdiep. Mogelijk concentreren de gereduceerde sedimenten in dit gebied de detecteerbare hoeveelheid uranium uit het bovenstaande zeewater. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.