Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Sedimentaire strukturen in de "Southern Bight" van de Noordzee
Aalders, H.W. (1972). Sedimentaire strukturen in de "Southern Bight" van de Noordzee. NIOZ-rapport, 1972(17). Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee: Texel. 12, 12 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210, meer
| |
Abstract |
In de "Southern Bight" van de Noordzee zijn 21 monsters met emboxcore genomen. In het centrale deel van de "Southern Bight" is overwegend bimodaal gerichte kleinschalige scheve gelaagdheid gevonden, met een enkele trogvormige set. In 2 boxcores is grootschalige scheve gelaagdheid aangetroffen. De sedimentaire strukturen, de korrelgrootte, en de berekende snelheden op 1 m boven de zeebodem gedurende springtij wijzen erop dat de sedimentatie plaatsvindt door migratie van kleinschalige ribbels, onder het normaal in de "Southern Bight" heersende stroomregime. Uit de sedimentaire strukturen in de boxcores in het sandwavegebied en uit de vlakke gebieden blijkt geen verschil in sedimentatie omstandigheden. Boxcores uit de depressie ten westen van de Bruine Bank vertonen evenmin tekenen van afwijkende sedimentatie omstandigheden. Een licht overheersen van noordelijke richtingen van de oriëntaties van de scheve gelaagdheid staaft een berekend netto zandtransport in noordelijke richting (McCAVE, 1971a). In drie boxcores, op 18 m diepte voor de Hollandse kust genomen, wijzen de sedimentaire struktuur en de oriëntatie van de scheve gelaagdheid op mogelijke golfinvloed bij de sedimentatie. Voor de kust van East Anglia zijn dicht opeen zand-, grind- en kleirijke afzettingen gevonden. Het grind is struktuurloos en bestaat voor meer dan 80% uit vuursteen. Het grind is zeer recent verplaatst. De kleirijke afzetting bestaat uit lagen zand, afgewisseld met horizontaal gelaagde kleilagen. De recente sedimentatie van de kleirijke lagen is waarschijnlijk het gevolg van een hoge concentratie van gesuspendeerd materiaal die gedurende langere tijd voorkomt op de bodem, waarschijnlijk als gevolg van een geringe golfwerking. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.