Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
De genetische diversiteit van Lozano's grondel Pomatoschistus lozanoi (Teleostei, Gobiidae) op het Belgisch en Europees Continentaal Plat op basis van mitochondriaal DNA
Vangenck, D. (2000). De genetische diversiteit van Lozano's grondel Pomatoschistus lozanoi (Teleostei, Gobiidae) op het Belgisch en Europees Continentaal Plat op basis van mitochondriaal DNA. MSc Thesis. Katholieke Universiteit Leuven (KUL): Leuven. 107 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
P. minutus en P. lozanoi worden op basis van morfologische, ecologische en genetische verschillen als twee aparte soorten beschouwd. Pomatoschistus spp. vormen een belangrijke voedselbron voor economisch belangrijke piscivore vissen en een cruciale rol in gastheer-parasiet interacties. De adulte grondels migreren in de vroege lente naar de kust om te paaien in de open zee; na een zestal weken komen de larven uit en blijven een aantal weken in het zooplankton. Tijdens deze fase kunnen ze onderhevig zijn aan dispersie onder invloed van de stromingen. Na de metamorfose worden ze (hyper) benthisch. In dit onderzoek werd een vergelijkende studie gemaakt van de genetische diversiteit en structuur van P. lozanoi op de kleine geografische schaal van het Belgisch Continentaal Plat (BCP) en een grotere schaal, het Europees Continentaal Plat (ECP). Met behulp van SSCP- en sequentie- analyse van een vijftal populaties verspreid over het ECP werd nagegaan welke de genetische structuur van de grondels is en of dit overeenstemde met literatuurgegevens. Uit dit onderzoek bleek dat de vijf bestudeerde grondelpopulaties een hoge genetische diversiteit bezitten, wat wijst op een oude genetische geschiedenis. Er wordt een sterke genetische structuur teruggevonden die grotendeels te verklaren valt door de hoge variabiliteit van de genetische merker (D-loop). Anderzijds wijst het (beperkte) aantal gedeelde haplotypes op genmigratie in de Zuidelijke Bocht van de Noordzee. De binnen-populatie variatie ligt steeds veel hoger dan de tussen-populatie variatie. Er blijken echter wel beperkte verschillen op te treden tussen de kustpopulaties enerzijds en de populaties van de Hinderbanken anderzijds. Vooraleer wij hierover echter conclusies kunnen trekken zou een groter aantal stalen moeten worden onderzocht of een andere merker moeten worden gebruikt. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.