Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Studie naar de ecologie van de vrijlevende Plathelminthes (Turbellaria) van de zandstranden van de Belgische kust
Jouk, P. (1992). Studie naar de ecologie van de vrijlevende Plathelminthes (Turbellaria) van de zandstranden van de Belgische kust. PhD Thesis. Limburgs Universitair Centrum: Diepenbeek. 2 volumes pp.
|
Beschikbaar in | Auteur | Dataset |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Dit proefschrift omvat de ecologische studie van de vrijlevende Plathelminthes ("Turbellaria ") van de zandstranden van de Belgische kust. In een eerste fase van het onderzoek werden tien localiteiten, verspreid over de hele kust, bemonsterd, waarbij de abiotische factoren (vnl. het sediment) en de niet-gefixeerde stalen voor de kwalitatieve bepaling van de turbellariënfauna onmiddellijk verwerkt werden. De tweede fase van het onderzoek bestond uit de kwantitatieve analyse van de totale meiofauna in zes uitgekozen localiteiten op basis van de gefixeerde stalen, met uiteraard speciale aandacht voor de Turbellaria. Deze werden tot op soortniveau gedetermineerd, terwijl Nematoda, Harpacticoida, Gastrotricha en "andere" meiofauna-organismen slechts tot op het algemene taxon-niveau geteld werden. Deze gegevens kunnen dan enerzijds gebruikt worden om het aandeel en het belang van de turbellariën in de totale meiofauna na te gaan, zowel wat betreft densiteit als biomassa. Bovendien omvatten de staalnames een volledige jaarcyclus, waardoor ook de temporele evolutie van de meiofauna nagegaan kan worden. Voor de meest abundante turbellariën worden de levenscycli onderzocht. Anderzijds worden de gegevens ook gebruikt om na te gaan of er verschillen bestaan in faunasamenstelling van de turbellariënfauna's in de verschillende biotopen en te zien of en in hoeverre de abiotische factoren (voornamelijk het sediment) bepalend zijn voor de samenstelling van de turbellariënfauna. Algemene besluiten Algemeen kan uit dit onderzoek besloten worden dat voor zandige localiteiten zowel de diversiteit als densiteit en biomassa van de turbellariën hoger is in dynamische habitats dan in localiteiten met een lage "stress". (Als de stressfactor(en) echter te hoog worden. kunnen diversiteit, densiteit en biomassa terug afnemen.) De totale densiteit van de meiofauna daalt met toenemende dynamiek in het biotoop, waarbij de turbellariën in dynamische habitats een (veel) belangrijker deel van de meiofauna uitmaken dan in localiteiten met een lage "stress". In termen van biomassa's is het aandeel van de turbellariën in de totale meiofauna zelfs nog groter dan in termen van densiteit, te wijten aan de hoge individuele biomassa's van turbellariën in vergelijking met die van andere meiofauna-organismen. Voor elk type van biotoop kan een duidelijk verschillende turbellariënfauna herkend worden. Tenslotte kan ook algemeen gesteld worden dat voor zandige biotopen in de gematigde streken de levenscyclus van de meeste turbellariënsoorten univoltien is. |
Dataset |
- Jouk P.; Schockaert E.; Polk P.; Faculteit Wetenschappen. Limburgs Universitair Centrum (LUC); Vrije Universiteit Brussel (VUB): Belgium; (2016): Vertical distribution of the free-living Plathelminthes (Turbellaria) from the sandy beaches of the Belgian coast in 1985 and 1986., meer
|
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.