Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
De toepassing van de multi-elementenanalyse voor het bepalen van de herkomst van slib in de Noordzee: verslag onderzoek
Salomons, W. (1978). De toepassing van de multi-elementenanalyse voor het bepalen van de herkomst van slib in de Noordzee: verslag onderzoek. Delft Hydraulics Laboratory: Delft. 26 (67) pp.
| |
Abstract |
De vraag naar het verspreidingsgebied van de in zee gestorte slib leidde tot een meer algemene studie van de bewegingen van fijne sedimenten in het Nederlandse kustgebied. Het onderzoek is uitgevoerd aan ongeveer 640 monsters afkomstig uit de voornaamste brongebieden (zuidelijke Noordzee en de rivieren) en enkele menggebieden (Zuidwest Nederland, Waddenzee). Tussen het slib van de onderzochte rivieren Seine, Somme, Maas, Schelde, Rijn, Theems en Eems bleken verschillen in de concentraties van de elementen scandium, caesium, cerium, lanthaan, europium, ytterbium, tantaal, thorium en terbium aanwezig te zijn. De verschillen in samenstelling tussen de voor het Nederlandse kustgebied belangrijke rivieren Rijn, Maas en Schelde zijn vrij klein. De mariene sedimenten verzameld vóór de Belgische kust tot aan de Romodam in Denemarken hebben een iets andere samenstelling dan de riviersedimenten. De verschillen in samenstelling tussen de mariene sedimenten, die onder de directe invloed van de Rijn staan (Waddenzee) en d |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.