Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Evaluation of the mineral resource and palaeollandscape potential of the exploration zone (outer Belgian Continental Shelf) |
Periode: Januari 2022 tot December 2024 Status: Gestart
|
|
Instituut |
Top |
- Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), meer, organisator
|
Abstract |
Het duurzaam beheren van zand- en grindvoorraden op zee vereist een grondig begrip van hun verdeling, samenstelling en dynamiek. Seismische data kunnen bijdragen tot dergelijke kennis door patronen in de ondergrond en de interne architectuur van zandbanken in beeld te brengen, wat toelaat 3D modellen te ontwikkelen. Ondanks de vooruitgang die op dit vlak geboekt is a.d.h.v. sparker seismiek (~1-2 m resolutie), blijft de onzekerheid van dergelijke modellen voor het Belgisch Continentaal Plat (BCP) groot op plekken waar seismische data schaars of van mindere kwaliteit is. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de nieuwe ‘Exploratiezone’ op het buitenste deel van het BCP, die (door de sluiting van de meer kustnabije extractiezones) in de nabije toekomst een meer prominente rol zal vervullen.
Dit project beoogt daarom de geologische kennis van de Exploratiezone te updaten en verfijnen door nieuwe seismische data te verzamelen, inclusief de meest recente ultra-hoge-resolutie profileringstechnieken (in het bijzonder, parametrische echosounder met deci- tot centimetrische resolutie). De integratie van nieuwe sedimentkernen (vibrocores) zal bovendien helpen om de kwaliteit van de voorraden beter te kunnen evalueren. Deze data zullen tegelijk een belangrijke bijdrage vormen tot het Kwartair stratigrafisch, paleo-landschappelijk en geo-archeologisch onderzoek op het buitenste deel van het BCP, dat (door de schaarste aan data) tot nog toe relatief onderbelicht gebleven is. Dit gebied vormt nochtans een belanrijke transitiezone tussen enerzijds de paleo-valleien op het binnenste/middenste deel van het BCP, en anderzijds het ‘Axial Channel’ dat het buitenste deel van het BCP en de wijdere regio rond het Kanaal domineert. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.