Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Innovatieve technische innovaties in de boomkorvisserij om de bijvangsten te reduceren en overleving te verbeteren |
Periode: Januari 2018 tot Juni 2020 Status: Afgelopen
|
|
Instituut |
Top |
- Universiteit Gent; Faculteit Diergeneeskunde; Vakgroep Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten, meer
|
Abstract |
De invoering van de aanlandplicht vormt een grote uitdaging voor de Belgische visserij sector aangezien deze voornamelijk een gemende boomkorvisserij beoefent. Om de sector bij te staan in het omgaan met de aanlandplicht beoogt het project ‘Combituig’ via de ontwikkeling en verfijning van technische innovaties de vangst van knelpuntsoorten en ander bijvangst in de boomkorvisserij te reduceren en de overleving te verbeteren. Hiertoe zullen 2 verschillende benaderingen getest worden. Een 1ste traject zal innovaties testen die moeten voorkomen dat knelpuntsoorten en ander bijvangst het net binnenkomen. Mogelijke opties hier zijn het gebruik van licht of mechanische stimuli in de boomopening om rondvis te verjagen. Het 2de traject focust op het verbeteren van de selectiviteit van het net, door gebruik te maken van (een combinatie van) panelen en andere soorten netmateriaal en maasgroottes om zo de gevangen knelpuntsoorten en andere bijvangst te laten ontsnappen. Het testen en evalueren van innovaties en netaanpassingen zal gebeuren aan boord van zowel commerciële als onderzoeksvaartuigen. Het project beoogt een sterke participatie van de sector, via de intensivering van de Kenniskring “Innoverend Vissen” en veelvuldige overleg- en planningsmomenten met geïnteresseerde vissers, reders en Rederscentrale zal het project gestuurd worden en zullen alle bevindingen en resultaten gecommuniceerd worden met en naar de rest van de sector”. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.