Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Study and modelling of DMSP production and its conversion into DMS by North Sea specific phytoplankton |
Instituut |
Top |
- Fonds National de la Recherche Scientifique (FNRS), meer, financier
|
Abstract |
Dimethylsulfide (DMS) is een klimaatgas dat een invloed heeft op het wereldklimaat door de productie van atmosferische aerosol. De oceanen vormen de belangrijkste natuurlijke bron van DMS omdat dimethylsulfoniopropionaat (DMSP), de precursor van DMS, hoofdzakelijk door fytoplankton en macroalgen wordt aangemaakt. Dit project beoogt de verbetering van de kennis en de modellering van de productie van DMS en de emissie ervan in de atmosfeer ter hoogte van de Noordzeekustzone. De onderzoeksstrategie combineert drie benaderingen: gecontroleerde laboratoriumproeven met eensoortige fytoplanktongewassen, veldmetingen en mechanistische modellering. De DMSP-celconcentraties van belangrijke fytoplanktonsoorten geïsoleerd uit de Noordzee worden bepaald door gaschromatografie. Deze gegevens zullen in het mechanistische model MIRO-DMS worden gesynthetiseerd en geïntegreerd. Vervolgens zal het model op de zuidelijke bocht van de Noordzee worden toegepast en zullen modelsimulaties van DMS(P) en fytoplankton worden vergeleken met veldmetingen tijdens een seizoenscyclus. Zodra het model is gevalideerd, kan het worden toegepast om biotische factoren (diversiteit van fytoplankton) en abiotische factoren (temperatuur, licht, saliniteit, voedingsstoffen, windsnelheid) met betrekking tot de productie van DMS en de emissie ervan in de atmosfeer te beoordelen. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.