Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
[ meld een fout in dit record ] |
Enrichment of eggs with omega-3 fatty acids by dietary supplementation with algal biomass | |
www.kuleuven-kulak.be/nl/onderzoek/Wetenschappen/chemie/research-1/omegaei |
Acroniem: OMEGA-EI Periode: Januari 2011 tot December 2012 Status: Afgelopen |
|
Instituten (4) | Top |
|
Abstract |
Hoewel het gezondheidsbevorderend potentieel van omega-3 vetzuren vrij algemeen aanvaard en bekend is, is het veel minder geweten dat een duidelijk onderscheid dient gemaakt te worden tussen het kortketen omega 3 vetzuur ?-linoleenzuur (ALA) en de langketen omega-3 vetzuren (LC-PUFA) eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het zijn vooral deze laatste die fysiologische effecten vertonen in het lichaam en hoewel ALA theoretisch in het lichaam van mens en dier kan worden omgezet in EPA en DHA, blijkt dat in de praktijk nauwelijks of niet te gebeuren. De rechtstreekse inname van LC-PUFA is dus van groot belang. Hoewel de voedingsindustrie met aangerijkte levensmiddelen tracht in te spelen op de te lage inname aan omega-3 vetzuren, zijn er slechts een zeer beperkt aantal op de markt die effectief aangerijkt zijn met LC-PUFA en zijn er dus in de markt zeker nog opportuniteiten voor levensmiddelen aangerijkt aan LC-PUFA. Hiertoe zijn er twee mogelijkheden: directe aanrijking door LC-PUFA olie rechtstreeks toe te voegen aan het product, zoals bv. In brood of margarine en indirecte aanrijking waarbij het voeder van dieren wordt aangerijkt aan LC-PUFA waardoor de dierlijke producten, zoals bv. Melk en eieren aangerijkt worden aan LC-PUFA. Aangezien de darmfysiologie van vogels ervoor zorgt dat de vetzuren die teruggevonden worden in het eigeel in sterke mate afhankelijk zijn van de door de kip geconsumeerde vetzuren, zijn aangerijkte eieren een ideale manier om de opname aan LC-PUFA van de mens te verhogen. De belangrijkste commerciële bron van LC-PUFA om toe te voegen aan het voeder van legkippen is visolie. Er zijn echter verschillende problemen verbonden aan het gebruik van deze olie. Om deze redenen is het zoeken naar alternatieve, niet genetisch gemodificeerde, bij voorkeur plantaardige bronnen om levensmiddelen (in casu eieren) met LC-PUFA aan te rijken voor de bedrijven uit de ei- en veevoedersector interessant. De oorspronkelijke bron van LC-PUFA in vis zijn micro-algen, die aan de basis staan van de mariene voedselketen. Bijgevolg kan toevoeging van micro-algen rijk aan LC-PUFA aan het voeder van leghennen een duurzaam alternatief bieden voor visolie. Bovendien heeft preliminair onderzoek reeds laten uitschijnen dat toevoeging van micro-algen aan voeders voor eenmagigen niet alleen de zoötechnische prestaties kan verbeteren maar daarnaast mogelijks ook gunstige effecten heeft op hun immunocompetentie. Algenbiomassa bevat vaak ook hoge concentraties aan natuurlijke pigmenten, vitaminen, mineralen, proteïnen van hoge kwaliteit en andere componenten die anders via andere voederingrediënten toegevoegd moeten worden. De daaruit voortvloeiende verminderde noodzaak aan deze ingrediënten kan een economische meerwaarde geven aan het gebruik van micro-algen. |
Top | Instituten |