Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Periode: 2009 tot 2012 Status: Afgelopen
|
|
Instituten (8) |
Top |
- Hogeschool Zeeland, meer
- Wageningen University and Research Centre; Institute for Marine Resources and Ecosystem Studies (IMARES), meer
- KU Leuven (KULeuven), meer
- Wageningen University and Research Centre; Plant Research International (PRI), meer, partner
- Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land-en Tuinbouw; Proefcentrum voor Innovatie, Verbreding en Advies voor Landbouw en Veehouderij. (PIVAL), meer
- Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteelt Oost-Vlaanderen vzw (PCG), meer
- Universiteit Gent (UGent), meer
- Wageningen University and Research Centre; Universiteit Wageningen, meer
|
Abstract |
Een mondiale evolutie naar meer aquacultuur ....
De vraag naar vis en aquafood stijgt, zowel mondiaal als regionaal met een gemiddelde stijging van 50-100% tot met 2020. Op dit moment kunnen wij ervan uitgaan dat de mondiale vraag dan ongeveer 70-80 Mio ton zal bedragen. Daartegenover staat een dalende aanvoer van gevangen vis omdat binnen Europa de zeevisserij economisch en ecologisch zwaar onder druk staat. Ook traditionele methoden van extensieve aquacultuur staat onder druk zoals de mosselteelt buitendijks in gebieden zoals de Waddenzee en de Schelde (uitspraak van de Raad van State 2007 over mosselzaadinvang vergunningen). Deze ontwikkelingen brengen met zich mee dat aquacultuur mondiaal maar ook regionaal verder ontwikkeld moet worden.
In het kader van deze ontwikkelingen is het belangrijk dat niet alleen productiemogelijkheden van vis en schelpdieren maar ook afzet, marketing en opleiding mee opgenomen moeten worden om een duurzame ontwikkeling van aquacultuur te waarborgen. De ontwikkeling van een duurzame aquacultuursector, ingepast in een regionale markt- en kennisomgeving, is bijgevolg dé uitdaging van voorliggend project. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.