Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Overkoepelend instituut: Koninklijk Meteorologisch Instituut; Meteorologisch onderzoek en ontwikkeling (KMI), meer
|
1 Directeur: Hoofd van de onderzoeksgroep/afdeling
2 Mariene onderzoeker: Is werkzaam in deze groep en treedt op als (co)auteur in minstens één mariene publicatie in de laatste 5 jaar.
3 Gespecialiseerd personeel: Levert administratieve of technische ondersteuning aan het zeewetenschappelijk onderzoek.
Abstract: |
Algemeen
Het onderzoek dat gevoerd wordt binnen de afdeling heeft betrekking tot de studie van hydrometeorologische risico’s (intense regenval, overstromingen en droogtes), via de analyse van de waarnemingen en sensitiviteitsstudies die met behulp van de hydrologische modellering gerealiseerd worden. De voorspelling van deze risico’s op middellange termijn alsook de evaluatie van de impact op de klimaatsveranderingen hebben als objectief de besluitvormers te informeren en bij te dragen tot een duurzame ontwikkeling.
Onder de realisaties van de afdeling citeren we:
- Het tot stand brengen van de Intensiteit – Duur – Frequentie (IDF) krommen voor de neerslag in België, op basis van gegevens van pluviometers (dagelijkse gegevens), en pluviografen (gegevens om de 10 minuten);ontwikkeling van een software voor het Waals Gewest dat toelaat specifieke IDF-curves te bekomen voor de Waalse gemeenten.
- De ontwikkeling en evaluatie van een systeem van probabilistische voorspellingen van debieten gebaseerd op het gebruik van ensemble-voorspellingen (EPS) van het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op Middellange Termijn (ECMWF) in een hydrologisch model.
- Studie van de impact van de klimaatsveranderingen op de cyclus van het water in de bekkens van de Maas en de Schelde.
Voornaamste activiteiten
Ontwikkeling van een waarschuwingssysteem voorafgaand aan hoogwaters: gebruik van ensemblevoorspellingen van het ECMWF om de risico’s voor hoogwater te evalueren voor twee testbekkens.
- Studie van de scenario’s van klimaatsveranderingen en sensitiviteitsanalyse voor de klimaatsveranderingen van hoogwaters en droogtes in de Belgische stroombekkens.
- Validatie van producten betreffende neerslag, bodemvochtigheid en sneeuw, afgeleid van gegevens van operationele meteorologische satellieten en bestemd voor de operationele hydrologie, evaluatie van het gebruik van deze producten in een hydrologisch model.
|
Publicatie |
Top | Persoon |
opsplitsen filter
- Willems, P.; Baguis, P.; Ducharme, A.; Viennot, P.; Verwaest, T. (2008). Impact van klimaatverandering op hydrologische en hydraulische extremen in de Schelde- en Seine-rivierbekkens en langs de Noordzeekust, in: Congres Water en Klimaatverandering, 14 en 15 oktober 2008: abstracts van lezingen en posters = Conférence eau et changement climatique 14 et 15 octobre 2008: résumés des présentations et des posters. pp. 5-12, meer
|
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.