Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Overkoepelend instituut: Natuurpunt, meer
Thesaurustermen (3) : Polders; Reservaat; Vogels (water)
Adres: Kuiperscheeweg 20
8370 Blankenberge België
| | Tel.: +32-(0)50-42 90 40
E-mail:
|
| |
Type: Educatief
|
1 Directeur: Hoofd van de onderzoeksgroep/afdeling
2 Mariene onderzoeker: Is werkzaam in deze groep en treedt op als (co)auteur in minstens één mariene publicatie in de laatste 5 jaar.
3 Gespecialiseerd personeel: Levert administratieve of technische ondersteuning aan het zeewetenschappelijk onderzoek.
Abstract: |
Het reservaat "Uitkerkse Polder" werd opgericht in 1991. In een gebied van ± 1400 ha werd op 12 jaar tijd ±275 ha natuurgebied aangekocht. Alle terreinen werden aangekocht in functie van de uitbouw van een weidereservaat met vnl. aandacht voor weidevogels en vochtige, vaak zilte graslandvegetaties. Voor beide doelen is een gericht natuurbeheer noodzakelijk. Met de uitbouw van het reservaat werd in de eerste plaats geprobeerd enkele tendenzen in de landbouwuitbating te stoppen die nefast zijn voor het voortbestaan van zilte poldergraslanden en de hieraan gebonden populaties weidevogels. Toenemende verdroging door drainage liet de afgelopen decennia toe om het gebied intensiever te gebruiken, wat resulteerde in hoge bemesting van graslanden, omploegen van historische graslanden en het nivelleren van het oorspronkelijke polderreliëf. Daarnaast konden vele graslanden vroeger op het jaar en intensiever beweid worden, wat resulteerde in een situatie met zeer ongunstige perspectieven voor het behoud van weidevogelpopulaties.
Het bezoekerscentrum is vrij toegankelijk. Er is een tentoonstelling met multimedia te bezichtigen. Informatie en dokumentatie over het gebied is eveneens verkrijgbaar. Het is het ideale vertrekpunt voor wandel- en fietstochten doorheen het gebied. Binnen korte wandelafstand bevinden zich 3 vogelkijkhutten. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.