Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
Effect of dietary inulin and oligosaccharides as prebiotics for weaning turbot, Psetta maxima (Linnaeus, C. 1758)
Mahious, A.S.; Gatesoupe, F.J.; Hervi, M.; Metailler, R.; Ollevier, F.P. (2006). Effect of dietary inulin and oligosaccharides as prebiotics for weaning turbot, Psetta maxima (Linnaeus, C. 1758). Aquacult. Int. 14(3): 219-229. dx.doi.org/10.1007/s10499-005-9003-4
In: Aquaculture International. Springer: London. ISSN 0967-6120; e-ISSN 1573-143X
| |
Trefwoorden |
Aquatic organisms > Marine organisms > Fish > Marine fish Materials > Supplements > Prebiotics Nutrition > Animal nutrition Scophthalmus maximus (Linnaeus, 1758) [WoRMS]; Psetta maxima (Linnaeus, 1758) [WoRMS] ANE, France, Noirmoutiers Marien/Kust |
Author keywords |
fish nutrition; fructo-oligosaccharides; intestinal flora; prebiotics; turbot |
Auteurs | | Top |
- Mahious, A.S.
- Gatesoupe, F.J.
- Hervi, M.
|
- Metailler, R.
- Ollevier, F.P.
|
|
Abstract |
Preliminary experiments were undertaken to investigate the effect of dietary inulin (Raftiline ST), oligofructose (Raftilose P95) and lactosucrose on the growth and intestinal bacteria of the marine carnivorous turbot, Psetta maxima. Turbot larvae were weaned on compound diets containing 2% Rafiline ST, 2% Raftilose P95 or 2% lactosucrose; 2% cellulose was the carbon source in the control group. The final mean weight of the group weaned with Raftilose P95 was significantly higher than those observed with the other diets. The bacterial load was highly variable in weaning turbot, especially with respect to the putative Vibrio spp. growing on TCBS agar which, in general, seemed to be dominant. Of the total load of bacterial isolates from turbot weaned on oligofructose, 14% consisted of a strain of Bacillus spp. This strain could use Raftilose P95 as a single source of carbon, and it might play a role in the beneficial effect of oligofructose on turbot growth, since Bacillus spp. have been documented as probiotics in fish. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.